29 marca licealiści klas pierwszych , drugich i trzecich wysłuchali wykładu profesora nauk o Ziemi Zbigniewa Kundzewicza  na temat  zmian klimatu i zasobach wodnych.

Dowiedzieliśmy się, że człowiek wypija około jednego metra sześciennego wody w ciągu roku, a do produkcji kilogramowego steka wołowego potrzeba aż 15 000 litrów wody.
Pan Profesor uzmysłowił nam, że można jeść częściej potrawy bezmięsne, a mięso od czasu do czasu. Będzie to dobre dla zdrowia, portfela i klimatu.
Poznaliśmy trzy kategorie problemów wodnych:
  • zbyt mało
  • zbyt dużo
  • zbyt brudna
W cieplejszym klimacie częściej zdarzają się fale upałów, oraz susze i powodzie.
Obejrzeliśmy wiele ciekawych zdjęć ilustrujących szybkie topnienie lodowców górskich, a nawet lądolodów Grenlandii i Antarktydy.
Dowiedzieliśmy się, co może zrobić każdy z nas by dbać o środowisko i zasoby Ziemi:
  • redukować swój ślad węglowy (energetyczny) i ślad wodny
  • oszczędzać energię
  • unikać marnotrawstwa (np. żywności)
  • redukować ilość odpadów i prowadzić ich segregację
  • sadzić drzewa – one wiążą dwutlenek węgla.
opracowała: Marta Kundzewicz-Hetmańska